Little Women: braaf en gedateerd kostuumdrama? Allesbehalve dat! (2024)

Vanaf 1 november kun je op Netflix Little Women zien. Deze Oscarwinnaar is de zoveelste verfilming van Louisa May Alcotts beroemde bestseller. Maar Greta Gerwigs gedurfde en moderne versie zou misschien weleens haar favoriet kunnen zijn geweest. Wat. Een. Parel.


“If the main character is a girl, make sure she’s married at the end.”

Joey Tribbiani's lievelingsboek

Fans van de serie Friends kunnen zich vast de hilarische aflevering herinneren waarin Rachel Joey het boek Little Women leent. Niet gezien? Check dan even ditfragment. In de megasuccesvolle 19-eeuwse roman van Louisa May Alcott volg je het leven van de vier zussen Meg, Jo, Beth en Amy March. Meiden met ieder zo hun eigen ambities, onzekerheden, verliefdheden en issues. Een coming-of-age-vertelling dus, waarin de vrijgevochten en opvliegende tomboy Jo (Saoirse Ronan), de boventoon voert.

Little Women: braaf en gedateerd kostuumdrama? Allesbehalve dat! (1)

Louisa May Alcott: wat een baas

Die Jo heeft veel weg van de schrijfster van Little Women zelf. Louisa May Alcott was net als haar hoofdpersoon een stoere chick met een vrije geest (ze sprak zich openlijk uit over vrouwenrechten en de afschaffing van slavernij) mét een eigen inkomen. Ze schreef bovendien graag verhalen en columns met vrijgezelle leading ladies en bleef ongetrouwd en kinderloos. In die tijd een nog groter ding dan nu.
Alcott baalde dan ook toen haar uitgever haar vroeg een meisjesboek te schrijven, waarin de hoofdpersoon aan het einde van het verhaal wel even netjes getrouwd moest zijn. Het geld was hard nodig, dus Alcott nam de opdracht aan en baseerde de meisjesroman Little Women deels op het leven van haar en haar zusjes. Al probeerde ze het moralistische gehalte te beperken tot een minimum en vleugjes emancipatie toe te voegen. Het werd een hit.

Little Women: braaf en gedateerd kostuumdrama? Allesbehalve dat! (2)

Greta Gerwig: ook een baas

Nu is de bestseller al vaker naar het tv-scherm en bioscoopdoek gebracht. Maar de versie waar Greta Gerwig (Lady Bird) ons nu op trakteert, is wel het meest gewaagd. Zo is Gerwigs vertelling niet-lineair (ze blikt vanuit het volwassen leven terug op de onbezorgde jeugdjaren) en promoveert ze hoofdpersoon Jo tot de schrijfster van het boek Little Women.
Net als Alcott krijgt Jo in de film van haar uitgever te horen dat de hoofdpersoon (zijzelf dus) aan het einde van het boek (en dus de film) moet trouwen of dood moet: anders verkoopt het niet. Jo en Alcott worden daarmee één. Hierdoor weet je van een belangrijke liefdesscène aan het einde van de film, inclusief aanzoek, als kijker dus niet meer of hij nu ‘echt’ is, of dat Jo hem alleen bedenkt voor haar boek. En met die toffe twist komt Gerwig volgens mij nog het meeste in de buurt van Alcotts leven en opvattingen.

Little Women: braaf en gedateerd kostuumdrama? Allesbehalve dat! (3)

Gedoseerd glazuur

Romantiek is er natuurlijk alom, net als de wijde jurken, hoedjes en koetsen. Maar de gesprekken tussen de hoofdpersonages doen eigentijds aan (als je me niet gelooft, check dan hier even het verschil) en de film wordt mede daardoor nergens te zoet. Die personages zijn bovendien zo goed uitgewerkt dat niemand eendimensionaal wordt en elke kijker zich met iemand kan identificeren.
Dit geldt overigens ook voor de mannen in Little Women, die misschien niet op de voorgrond staan, maar daarom niet minder imponeren. Een van de meest ontroerende scènes in de film staat bijvoorbeeld op naam van topacteur Chris Cooper, ook wel Mr. Laurence, de rijke opa van de charmante overbuurjongen Laurie (Timothée Chalamet). Wanneer Jo’s jongste zus Beth op de piano van zijn overleden dochter speelt, focust Gerwig niet alleen op haar spel, maar ook op zijn beleving. En dat levert een van de grootste kippenvelmomenten van de film op.

Little Women: braaf en gedateerd kostuumdrama? Allesbehalve dat! (4)

Topcast, topcrew, topfilm

Komt nog bij dat Little Women beschikt over een sublieme cast. Ik noem naast Saoirse Ronan, Chris Cooper en Timothée Chalamet (oh deze boy) ook nog maar even koninginMeryl Streep (een genot als de scherpe oudtante March), Laura Dern, Emma Watson, it-girl Florence Pugh (Midsommar) en nieuwkomer Eliza Scanlen (Big Little Lies, Babyteeth).
Ze schitteren in prachtige decors onder de toverachtige muziek van topcomponist Alexandre Desplat (The Imitation Game, Isle of Dogs). Lichtvoetig, speels, rijk en droevig tegelijk én net als Gerwigs regie nergens zoetsappig. Bovendien weet Desplat de tonen die je wellicht onder een bepaalde scène verwacht,verrassendetwistste geven. En wat is Little Women toch rijk aan schitterende plaatjes. Wat zeg ik? Schilderijtjes! Let bijvoorbeeld eens op het licht wanneer zussen Jo en Beth met z’n tweetjes op het strand liggen. Pure magie.

Little Women: braaf en gedateerd kostuumdrama? Allesbehalve dat! (5)

De oplettende kijker zal zien hoe rijk aan knappe details deze film is. Alles klopt in en aan Little Women. Nou ja, bijna alles. Het Franse accent van het Duitse personage Friedrich (Louis Garrel) doet een petit peu vreemd aan. Maar ach, het zij Gerwig voor deze keer vergeven. Tussen al het testosteron-geweld door (hoe fantastisch The Irishman, 1917 en Once Upon a Time in... Hollywood ook zijn), vormt Little Women een welkome afwisseling vol vrouwelijke helden. Of ze nu kiezen voor het gezinsleven of onafhankelijkheid. Gerwig, als ik een zesde Oscarnominatie voor Beste Regisseur te vergeven had, was hij all yours.

Little Women is vanaf 1 november te zien op Netflix

  • Little Women (2019)
  • Cijfer: 9,5
  • Drama, romance, comedy
  • Regie: Greta Gerwig
  • Cast:Saoirse Ronan, Emma Watson, Florence Pugh, Eliza Scanlen, Timothée Chalamet, Laura Dern, Meryl Streep, Chris Cooper
Little Women: braaf en gedateerd kostuumdrama? Allesbehalve dat! (2024)
Top Articles
The Tyrant Wants to Be Good
If Sadiq Khan wants us to feel ashamed of our history, I’ve got a little suggestion for him
Funny Roblox Id Codes 2023
Golden Abyss - Chapter 5 - Lunar_Angel
Www.paystubportal.com/7-11 Login
Joi Databas
DPhil Research - List of thesis titles
Shs Games 1V1 Lol
Evil Dead Rise Showtimes Near Massena Movieplex
Steamy Afternoon With Handsome Fernando
Which aspects are important in sales |#1 Prospection
Detroit Lions 50 50
18443168434
Newgate Honda
Zürich Stadion Letzigrund detailed interactive seating plan with seat & row numbers | Sitzplan Saalplan with Sitzplatz & Reihen Nummerierung
Grace Caroline Deepfake
978-0137606801
Nwi Arrests Lake County
Justified Official Series Trailer
London Ups Store
Committees Of Correspondence | Encyclopedia.com
Pizza Hut In Dinuba
Jinx Chapter 24: Release Date, Spoilers & Where To Read - OtakuKart
How Much You Should Be Tipping For Beauty Services - American Beauty Institute
Free Online Games on CrazyGames | Play Now!
Sizewise Stat Login
VERHUURD: Barentszstraat 12 in 'S-Gravenhage 2518 XG: Woonhuis.
Jet Ski Rental Conneaut Lake Pa
Unforeseen Drama: The Tower of Terror’s Mysterious Closure at Walt Disney World
Ups Print Store Near Me
C&T Wok Menu - Morrisville, NC Restaurant
How Taraswrld Leaks Exposed the Dark Side of TikTok Fame
University Of Michigan Paging System
Random Bibleizer
10 Best Places to Go and Things to Know for a Trip to the Hickory M...
Black Lion Backpack And Glider Voucher
Gopher Carts Pensacola Beach
Duke University Transcript Request
Lincoln Financial Field, section 110, row 4, home of Philadelphia Eagles, Temple Owls, page 1
Jambus - Definition, Beispiele, Merkmale, Wirkung
Ark Unlock All Skins Command
Craigslist Red Wing Mn
D3 Boards
Jail View Sumter
Nancy Pazelt Obituary
Birmingham City Schools Clever Login
Thotsbook Com
Funkin' on the Heights
Vci Classified Paducah
Www Pig11 Net
Ty Glass Sentenced
Latest Posts
Article information

Author: Chrissy Homenick

Last Updated:

Views: 5318

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Chrissy Homenick

Birthday: 2001-10-22

Address: 611 Kuhn Oval, Feltonbury, NY 02783-3818

Phone: +96619177651654

Job: Mining Representative

Hobby: amateur radio, Sculling, Knife making, Gardening, Watching movies, Gunsmithing, Video gaming

Introduction: My name is Chrissy Homenick, I am a tender, funny, determined, tender, glorious, fancy, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.